FlexShooter Pro – een review

Een tijdje geleden werd ik door Marius Hennevanger gebeld. Hij had wel interesse in de Flexshooter maar wilde wel eerste een beetje meer informatie. Dat kon hij krijgen en zo kwam het dat we onder het toeziend oog van de lepelaars bij Haarlemmerliede kennis maakten. Al snel bleek een gedeelde liefde voor kleine merkjes en echte innovatie. Niet veel later kreeg ik dit enthousiaste verhaal terug waarbij hij uitgebreid zijn ervaringen deelt. 

Natuurfotografie is niet alleen mijn hobby maar ook mijn passie. Met objectieven van 16 tot 500 mm fotografeer ik vogels, paddenstoelen en landschappen.

Ik heb in de loop van de tijd geleerd dat ik met verschillend koppen op mijn statief betere resultaten krijg. Voor macrofoto’s voldoet een balhoofd het beste. Voor landschap is de drieweg kop een puike oplossing. Voor de lange telelens is de gimbal-head  (schommelkop) onovertroffen. Lopend met een eenbeen statief werkt een simpel neigkopje goed.

Samen dus 4 verschillende koppen. Dat is kostbaar, zwaar en vooral als je reist nemen al die koppen veel ruimte in beslag.

Flexshooter

Vandaar dat ik erg blij ben dat ik de FlexShooter QR Pro All Black ontdekt heb. Een oerdegelijk, in Europa gemaakt, aluminium dubbel balhoofd, dat net zo goed of zelfs beter werkt als de vier verschillende koppen die hij vervangt. Gewicht  748 gram, diameter 6,5 cm en maar 10 centimeter hoog.

Helemaal zwart zodat hij niet reflecteert in de zon. De zeer precieze waterpas op het buitenste balhoofd is altijd goed afleesbaar ook als er een grote camera body of 500 mm lens op het Arca Swiss snelwisselframe zet. Je eerste handeling is altijd de buitenste balhoofd waterpas zetten. Als je een landschapsfoto wil maken zet je de camera body met behulp van een snelkoppelplaat op het binnenste balhoofd. De camera staat nu waterpas en er is geen sprake van image creep als je de combinatie vast zet.

Voor macro kantel je het binnenste balhoofd en bevestig je vervolgens de macro lens met een koppelplaat aan het balhoofd. Body er aan vast maken en wederom geen image creep.

Voor de gimbal functie met de lange telelens zet je dus als eerste het buitenste balhoofd waterpas. Vervolgens zet je de body/telelens combinatie met de objectief voet in het binnenste balhoofd en schuif je heen en weer tot er een balans bereikt is. Dan vast maken met de QR handel. De lens kan nu 30 graden omhoog of omlaag gericht worden en hij kan 360 graden rond draaien. De souplesse waarmee dit gebeurt bepaal je door aan de zilver-kleurige frictie knop te draaien. Hiermee zet je het balhoofd ook met drie draaien muurvast als je met de statief lens combinatie gaat lopen. De binnenbal zorgt er ook voor dat de telecombinatie niet naar links of rechts kan kiepen. Kortom geen ergernis maar uitsluitend fotoplezier. Na een paar keer oefenen kan je de bovengenoemde handelingen in 40 seconden uitvoeren.

Even een snelle demo van de kop door Olof

Zonder functionaliteit op te offeren kan je van verschillende statiefkoppen overgaan naar één compact licht balhoofd dat superhandig in gebruik is.

Ik heb gemerkt dat Pixelpenguin een no nonsens bedrijf is. Afspraak is afspraak en goede service is de hoeksteen van deze firma. Door en door betrouwbaar en er is heel veel kennis aanwezig over de producten die gevoerd worden.

Vandaar dat mijn duim in de lucht gaat als ik de FlexShooter en de firma beoordeel.

Marius Hennevanger, Houten 20-4-2020

Posted in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.